Ornithogalum thyrsoides / Fokföldi madártej

Leírás

Dél-Afrikai eredetű, hagymás faj.

Szalag alakú, fényes zöld, tőálló leveleinek leszáradása már a virágzás idején megkezdődik. 20-30 fehér, csillag alakú, hegyes szirmú virága fürtvirágzatban nyílik a tőkocsányon.

Jó vízgazdálkodású, közepesen termékeny talajon, napos helyen fejlődik megfelelően. Vázatartóssága átlagon felüli, ezért kiváló vágott virág. Korán sárguló levelei miatt más évelők mögé ültessük. Cserépben is nevelhető.

A növény nem képes a szabadban áttelelni. Ezért ősszel, az első fagyok előtt ássuk ki, és a hagyma fölött 5-10 cm-rel vágjuk le a szárat és a leveleket. Tartsuk száraz, fagymentes, szellős helyen a hagymát, amíg a szárcsonk beszárad. Ezután tisztítsuk meg óvatosan a talajmaradékoktól. Ha szükséges, ekkor válasszuk le a sarjhagymákat. Azonban ezek a növények nyugalmi időszakban magasabb hőmérsékletet igényelnek. Erre egyes esetekben a következő évi virágzás érdekében van szükség, máskor a túl korai, már télen bekövetkező kihajtást akadályozza meg. (E növények eredeti élőhelyén a tél általában fagymentes, vegetációs időszakuk az enyhe és csapadékos téli, tavaszi, nyugalmi időszakuk pedig forró és száraz nyári hónapokra esik. Tartsuk ezért száraz, meleg (15-20 fok) helyen.

Nem télálló.

  • Méret: 40-60 cm
  • Virágzás: június/július
  • Ültetés: április/május
  • Fényigény: nap
  • Télállóság: nem
  • Felhasználás: évelőágy, vágott-virág, cserepes

További információk

Tömeg 0.3 kg
Fényigény

napos helyre

Egyéb tulajdonságok

Cserépben nevelhető, Nem télálló, Vágott virágnak alkalmas

Magasság

Szín

Fehér

Virágzási idő

Július, Június

Cikkszám: 8712494302844 Kategória: